Search

Bourtange – Is dit het mooiste dorp van Nederland?

In de herfst gingen we elke paar jaar wel naar Bourtange, een schitterend vestingsdorp gelegen in het oosten van de provincie Groningen, vlak aan de Duitse grens. Vanuit het midden van Nederland is Bourtange niet zo heel makkelijk via de snelweg te bereiken maar je kunt er een mooie dagtocht van maken door een bezoek aan dit vestigingsdorp te combineren met een rondrit door Drenthe of door de grensgebieden in Duitsland.

Het dorpje Bourtange is er gekomen dankzij Willem van Oranje, hij gaf opdracht om aan een belangrijke handelsweg tussen Groningen en Duitsland te blokkeren, dit omdat Groningen destijds – tijdens de Tachtigjarige Oorlog die werd gevoerd tussen 1568 en 1648 – voor Spanje koos. Omdat er rondom de handelsweg een groot moeras lag was dit een ideale plek voor een vesting, ondanks dat de in Groningen gelegerde soldaten probeerden de vesting aan te vallen is ze dit nooit gelukt.
Na de verovering van Groningen werd de vesting van Bourtange een grensverdediging die steeds minder nut had, vooral omdat het moeras opdroogde.

Zoals veel plaatsen ging ook Bourtange met de tijd mee maar gelukkig heeft gemeente Vlagtwedde de vesting gereconstrueerd zodat deze er bijna zo uitziet als in het jaar 1742. Je kunt rondwandelen over de schansen, één van de musea in het dorpje bezoeken of op het Marktplein lekker een kopje koffie drinken. Ook zijn er gedurende het jaar verschillende evenementen zoals historische markten en demonstraties.

Ik denk dat ik Bourtange wel het mooiste dorp van Nederland vind maar heb natuurlijk nog niet alle dorpen gezien. Ben je het met me eens of vind je dat er mooiere dorpen zijn? Laat het weten in de opmerkingen!

Wil je meerdere dagen in Bourtange of omgeving blijven? Bekijk de pagina met de overnachtingsmogelijkheden in Bourtange.

Bourtange mooiste dorp

Foto: Gebruiker Bourtange op wikimedia.

Vergelijkbare vakantiepagina's

Leave a Comment