Search

Hoe denken inwoners van Noord- en Zuid-Holland en Flevoland over hun provincie?

In opdracht van de NOS hebben onderzoekers Peter Kanne en Wietse van Engeland van I&O Research onderzoek gedaan naar het regio- en provinciegevoel van de inwoners van de Nederlandse provincies. De resultaten van dit onderzoek zijn leuk om te lezen en je kunt het ook gebruiken wanneer je op vakantie gaat in Nederland, je weet waar bewoners van je vakantieprovincie trots op zijn en wat ze belangrijk vinden binnen hun eigen provincie. In deze vierde en laatste aflevering de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland.
Bekijk ook de afleveringen met:
Overijssel, Gelderland en Utrecht
Friesland, Groningen en Drenthe
Limburg, Noord-Brabant en Zeeland

Noord-Hollanders over Noord-Holland
Inwoners van Noord-Holland zijn trots op de natuur zoals de kust, de zee en de duinen en de mentaliteit van hun provinciegenoten, de nuchterheid wordt erg op prijs gesteld. Ook zijn de Noord-Hollanders trots op hun steden, Amsterdam natuurlijk en ook plaatsen als Alkmaar en Haarlem. Mensen zijn hier ook trots op de open cultuur van Noord-Holland, het is een wereldprovincie waar veel kan, vooral met hard werken. De geschiedenis en het culturele erfgoed is belangrijk voor Noord-Holland en ook de sport, de voetbalclubs Ajax en AZ worden vaak genoemd. Opvallend is dat echte toeristenplaatsen als Volendam en Edam minder vaak worden genoemd en ook muziek ontbreekt, dit terwijl veel bekende Nederlandse bands in Noord-Holland zijn ontstaan en er wereldwijd bekende muziekevenementen zijn. De eer van grootste Noord-Hollander gaat naar Johan Cruijf, de Amsterdamse voetballer die vanaf zijn zesde al meetrainde bij Ajax. Met die club werd hij herhaaldelijk landskampioen, evenals een keer landskampioen van Spanje met FC Barcelona. Tijdens zijn carrière won Johan Cruijf diverse prijzen en hij wordt wereldwijd nog steeds gezien als één van de grootste voetballers ooit. Leuk filmpje over z’n carrière is hier te vinden:

https://youtu.be/kJoD6op8DfA

Zuid-Hollanders over Zuid-Holland
Ook de Zuid-Hollanders zijn erg trots op de kust, de zee en de duinen en daarnaast op de stad Rotterdam met de bekende skyline en het voetbal van Feyenoord en ADO. Vooral jongeren zijn erg trots op het Rotterdamse en Haagse dialect terwijl oudere inwoners vaker trots zijn op de havens en het cultureel erfgoed. Een aantal zaken waardoor Zuid-Holland wereldwijd bekend is – Delfts Blauw, stroopwafels, Goudse kaas en Gouds plateel – worden erg weinig genoemd, de cultuur zoals Vlaggetjesdag en de intocht van Sinterklaas zijn belangrijker. De diversiteit van culturen wordt vaak genoemd als positief punt, het is dan ook niet vreemd dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb het meest wordt genoemd als belangrijkste inwoner van Zuid-Holland. Een documentaire over deze eerste burgemeester van Marokkaanse afkomst in een Europese stad staat hieronder:

Flevolanders over provincie Flevoland
Het landschap van Flevoland wordt heel vaak genoemd door de inwoners. Niet alleen de ruimte, het water en de natuur zijn hierbij belangrijk, ook het feit dat bijna de hele provincie bestaat uit nieuw land wat gemaakt is uit de vroegere Zuiderzee. Omdat veel van het landschap van Flevoland bestaat uit boerenland is het ook niet vreemd dat veel Flevolanders trots zijn op de agrarische sector. Bij jongeren doen festivals zoals Lowlands en het pretpark Walibi het goed en ook Batavia Stad wordt vaak genoemd. Ondanks dat hij in Amsterdam werd geboren en een belangrijk deel van zijn leven in Den Haag woonde wordt civiel ingenieur en voormalig minister van Waterstaat Cornelis Lely het vaakst genoemd als grootste Flevolander. Hij schreef als ingenieur het plan voor de afsluiting en inpoldering van de Zuiderzee en liet dit uiteindelijk als minister ook uitvoeren.
In het onderstaande filmpje zie je interessant beeldmateriaal en interviews over de uitvoering van het plan van Cornelis Lely.

Vergelijkbare vakantiepagina's

Leave a Comment