Search

Hoe denken inwoners van Overijssel, Gelderland en Utrecht over hun eigen provincie?

In opdracht van de NOS hebben onderzoekers Peter Kanne en Wietse van Engeland van I&O Research onderzoek gedaan naar het regio- en provinciegevoel van de inwoners van de Nederlandse provincies. Wanneer je op vakantie binnen Nederland gaat kun je dit natuurlijk goed gebruiken als voorbereiding, je weet waar de bewoners trots op zijn en wat ze belangrijk vinden binnen hun eigen provincie. In deze derde aflevering de provincies Overijssel, Utrecht en Gelderland. Bekijk ook de afleveringen van de andere provincies:
Zeeland, Noord-Brabant en Limburg
Friesland, Groningen en Drenthe
Noord- en Zuid-Holland en Flevoland

Inwoners van Overijssel over hun provincie
Inwoners van Overijssel voelen zich niet zo heel verbonden met hun provincie maar zijn er wel trots op, vooral de mentaliteit van de mensen en de natuur vinden ze aantrekkelijk. Het coulisselandschap waar houtwallen, bouwlanden en weilanden elkaar afwisselen vinden ze mooi, evenals de bossen, zandverstuivingen en rivieren. De grotere steden zijn inwoners van Overijssel wat minder trots op, juist het idee om snel in de natuur of in het centrum van een stad te zijn wordt gewaardeerd. Voor je vakantie in Overijssel kun je gelukkig kiezen uit accommodaties in de steden of juist dichtbij de natuur.
Opvallend: Jongeren zijn trots op Grolsch, het biermerk dat ontstond in het Gelderse Groenlo en waarvan de brouwerij en het hoofdkantoor nu in gemeente Enschede staat. Overijssel is ook trots op het Twentse dialect en één van de bekendste vertolkers hiervan wordt dan ook gezien als de grootste inwoner van Overijssel: Herman Finkers. Zijn droge humor met veel woordgrappen komt goed naar voren in de sketch over Almelo.

Gelderlanders over Gelderland
Het is geen verrassing dat inwoners van Gelderland erg trots zijn op hun natuur met een gebied als de Veluwe. Ook de grote steden en dan vooral het centrum worden gewaardeerd, alles is voorhanden en toch is het niet al te druk en is er nog voldoende groen te vinden. Ook de historie van bijvoorbeeld Arnhem wordt gewaardeerd. Gelderlanders geven zelf aan dat dankzij gebieden als de Veluwe, de Achterhoek, de Betuwe en het rivierengebied de provincie ideaal is voor wandel- en fietstochten, voor je vakantie in Gelderland zijn dit dan ook prima bezigheden! De bekende Nijmeegse Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop zijn dan ook evenementen waar ze in Gelderland trots op zijn. Trots zijn Gelderlanders ook op hun provinciegenoten, ze zijn nuchter en gemoedelijk. Om de grootste Gelderlander aan te wijzen is wat lastiger, Karel van Gelre, de hertog die tijdens de Gelderse Oorlogen probeerde de onafhankelijkheid van het toenmalige Gelderland probeerde te herwinnen, wordt vaak genoemd. Onderstaande video geeft een overzicht van de historie van Gelderland.

Inwoners van provincie Utrecht over Utrecht
De inwoners van de provincie Utrecht zijn erg trots op de stad Utrecht zelf en de Domtoren wordt ook vaak genoemd. Buiten de stad Utrecht is men trots op de natuur met de vele bossen en de Utrechtse Heuvelrug en jongeren zijn trots op FC Utrecht. Oudere inwoners zijn verder ook trots op de geschiedenis en het culturele erfgoed en de grachten van Utrecht. Ga je voor je vakantie in provincie Utrecht naar de stad of juist naar een rustige plek in de natuur?
Sporter Anton Geesink wordt vaak genoemd als grootste Utrechtenaar, in 1961 werd hij als eerste niet-Japanner wereldkampioen Judo en in 1964 Olympisch kampioen. Onderstaande documentaire geeft een beeld van het leven van Anton in Utrecht en zijn succes in het judo.

Grote foto: Domtoren in Utrecht – Freeimages.com/Lecram71

Vergelijkbare vakantiepagina's

Leave a Comment