Search

Hoe denken Zeeuwen, Brabanders en Limburgers over hun provincie?

In opdracht van de NOS hebben onderzoekers Peter Kanne en Wietse van Engeland van I&O Research onderzoek gedaan naar het regio- en provinciegevoel van de inwoners van de Nederlandse provincies. Dit kun je natuurlijk goed gebruiken als voorbereiding voor je vakantie in Nederland, waar zijn de bewoners trots op en wat vinden ze belangrijk in hun provincie. In deze tweede aflevering de drie zuidelijke provincies; Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Bekijk ook de afleveringen met de andere provincies.
Overijssel, Gelderland en Utrecht
Friesland, Groningen en Drenthe
Noord- en Zuid-Holland en Flevoland

Zeeuwen over Zeeland
Inwoners van Zeeland zijn vooral trots op hun natuur, de zee en het strand, de rust en de Zeeuwse dialecten. Daarnaast zijn Zeeuwen trots op de mentaliteit van de mensen en de mooie steden en dorpen waaronder Middelburg en Goes, ga hier dus zeker naar toe tijdens je vakantie in Zeeland. En eten natuurlijk, de Zeeuwse mosselen worden regelmatig genoemd. Maar weinig Zeeuwen geven aan dat ze helemaal niet trots zijn op hun provincie. Als grootste Zeeuw wordt de in Vlissingen geboren Michiel de Ruyter genoemd, de zeeheld die op 11-jarige als scheepsjongen naar zee ging en uiteindelijk bekend stond als de grootste admiraal van zijn tijd. In Vlissingen is onder andere een standbeeld van Michiel de Ruyter te zien. Een overzicht van het leven van Michiel de Ruyter is in deze video te zien:

Brabanders over Noord-Brabant
Inwoners van Noord-Brabant zijn vooral trots op de mentaliteit van hun provinciegenoten, de natuur en het bedrijfsleven. En waar andere provincies wel eens trots zijn op hun nuchterheid is dit in Noord-Brabant niet het geval, ze zijn vooral trots op de gemoedelijkheid, de gastvrijheid en Bourgondische levensstijl. Ook de gezelligheid zoals carnaval scoort erg hoog en op het gebied van eten wordt het worstenbroodje vaak genoemd. De natuurgebieden Biesbosch, de Peel en Kempen en de Loonse en Drunense Duinen worden vooral door de wat oudere Brabanders zeer gewaardeerd en ook de steden scoren hoog, ze zijn er trots op dat er zelfs mensen uit het buitenland speciaal komen winkelen in bijvoorbeeld Den Bosch. De meest populaire Brabander is de in Mariahout geboren zanger Guus Meeuwis. Waarschijnlijk kan iedereen in Noord-Brabant wel het nummer ‘Brabant’ meezingen, als je het kent kun je vast oefenen, tijdens je vakantie in Noord-Brabant komt het vast een keer voorbij!

Limburgers over Limburg
Ook de Limburgers zijn erg trots op hun Bourgondische levensstijl en de gemoedelijkheid in de provincie en één van de hoogtepunten is carnaval, of Vastelaovend zoals het hier wordt genoemd. Ook zijn de Limburgers trots op hun taal en de geschiedenis, het cultureel erfgoed en de natuurgebieden scoren ook hoog. Maastricht is voor veel Limburgers belangrijk en ook andere steden scoren hoog. Zoals je misschien al hebt gedacht scoort de Limburgse vlaai erg hoog op het gebied van eten, die mag je dus niet overslaan tijdens je vakantie in Limburg.
Als grootste Limburger wordt vaak de in Sittard geboren Toon Hermans genoemd. Toon werd eerst bekend in carnavalskringen en later in heel Nederland. Hij deed en cabaret, schilderde, dichtte en zong, onder ander dit liedje over zijn liefde voor Sittard.

Grote foto: Limburgse heuvels – Freeimages.com/Iwan Beijes

Vergelijkbare vakantiepagina's

Leave a Comment