Search

Hoe denken Friezen, Groningers en Drenten over hun eigen provincie?

In opdracht van de NOS hebben onderzoekers Peter Kanne en Wietse van Engeland van I&O Research onderzoek gedaan naar het regio- en provinciegevoel van de inwoners van de Nederlandse provincies. Dit kun je natuurlijk goed gebruiken als voorbereiding voor je vakantie in Nederland, waar zijn de bewoners trots op en wat vinden ze belangrijk in hun provincie. In deze eerste aflevering de drie noordelijke provincies; Friesland, Groningen en Drenthe. Bekijk ook de andere afleveringen met:
Zeeland, Noord-Brabant en Limburg
Noord- en Zuid-Holland en Flevoland
Overijssel, Gelderland en Utrecht

Groningers over Groningen
Inwoners van Groningen zijn trots op de nuchterheid van de mensen, de ruimte en het weidse landschap, de stad Groningen en de rust in de provincie in het algemeen. Groningers roemen de fietsvriendelijkheid en de cultuur van hun hoofdstad, ga hier ook zeker naar toe tijdens je vakantie in Groningen. Als grootste Groninger wordt de streektaalzanger en –dichter Ede Staal genoemd. Landelijk kreeg hij bekendheid met het liedje ‘Mien Toentje’. Luister dus ook eens naar een aantal Ede Staal liedjes als voorbereiding voor je vakantie in Groningen, zoals bijvoorbeeld zijn ode aan het Groninger platteland.

Friezen over Friesland
Inwoners van Friesland zijn erg trots op hun taal, de nuchterheid en de natuur met mooie landschappen, ruimte en water. Ook de echt Friese sporten zoals kaatsen, fierljeppen en skûtsjesilen maken de Friezen trots dus ga ook naar deze evenementen wanneer je op vakantie in Friesland bent. Als grootste Fries wordt Grutte Pier het vaakst genoemd, de man die door veel als Friese vrijheidsheld wordt gezien en door anderen als wraakzuchtige bendeleider.

Drenten over Drenthe
Drenten zijn bovenal trots op hun natuur met de ruimte, heidevelden en de bossen. De nuchterheid en behulpzame mentaliteit van hun provinciegenoten spreekt hen ook erg aan. Als tegenhanger van de rust zijn grote evenementen zoals de TT in Assen geliefd en tegenwoordig maakt ook het spelen van FC Emmen in de Eredivisie inwoners van Drenthe trots. Ga je op vakantie naar Drenthe? Luister dan eerst wat liedjes in het dialect. Als grootste Drent wordt Daniël Lohues genoemd, de uit Erica afkomstige zanger en componist die landelijk bekendheid kreeg met de vooral in het dialect zingende band Skik.

Grote foto: Waddenzee bij Friesland – Freeimages.com/ed klijnman

Vergelijkbare vakantiepagina's

Leave a Comment